Pyhiinvaellusmatkalla Viroon 18.-20.5.2018
 

Pyhiivaellusmatkoja on erilaisia. Vaeltaa voi eri tavoin, ryhmässä tai yksin, kävellen paikasta toiseen tai jollakin kulkuvälineellä.

Viro on naapurimaamme, jossa päivittäin vierailee tuhansittain suomalaisia. Joskus tuntuu, että Virossa ei ole enää mitään uutta nähtävää. Pyhiinvaellusmatkamme kohteina olivat tällä kerralla Saarenmaa ja Pärnu sekä muutamat nähtävyydet Tallinnassa. Kolmipäiväisen matkan järjesti 'Venäjän luostarien ystävät ry', matkamme päättyi uuden kalenterin mukaan Helluntaipäivän illalla Helsinkiin.

Pyhiinvaeltajia oli yhteensä 20 henkeä, matkajohtajana toimi yhdistyksemme uusi puheenjohtaja Martti Issakainen, hengellisenä oppaana ja tulkkina oli kirjailija sekä Suomessa vuonna 2012 matkapappina toiminut virolainen Roland Tõnisson.

Pyhiinvaelluksemme tavoite ja päämäärä oli vierailla erilaisissa kirkoissa, käydä Pyhän Edelläkävijän skiitassa Saarenmaalla ja katsoa nähtävyyksiä. Yhdistimme vaeltamisen myös lepoon ja virkistymiseen, josta nautimme Pärnun kylpylän vesipuistossa.

Uudena kohteena yllätti Tallinnassa Lasnamäellä sijaitseva Joutuisan Auttajan kirkko, joka on Virossa uusin kirkkorakennus, vihitty käyttöön vuonna 2013. Meidät otti vastaan jumalanpalvelija Jelena, joka esitteli meille kirkkoa, Roland tulkkasi esityksen suomeksi. Kirkkorakennuksessa on käytetty paljon paikallista kalkkikiveä ja kirkkoaukio on pyhitetty patriarkka Aleksius II:lle. Aukiolta löytyy myös hänen muistomerkkinsä. Kirkonkellot on valettu Saksassa. Kirkko kuuluu Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Se on omistettu Joutuisan Auttajan ihmeitätekevälle ikonille. Tämä vanha ikoni on peräisin vuonna 1959 suljetusta ja puretusta Pyhtitsan luostarin apukirkosta Tallinnassa. Metropoliitta Kornelius onnistui säilyttämään tämän ikonin, joka nyt on löytänyt näkyvän paikan Lasnamäellä. Tämä kirkko on kuin helmi Lasnamäen kerrostalojen joukossa – se näkyy kauas ja loistaa kirkkaasti sininen taivas taustanaan.

Kuinkahan moni suomalainen tietää, että Saarenmaalla sijaitsee pieni naisluostari Pyhän Edelläkävijän skiitta? Skiitassa asuu pysyvästi neljää nunnaa, emoluostari sijaitsee Kreikassa, Anatoli-Agiassa Kissavon vuorella. Reomäen skiitta on perustettu vuonna 2009. Nykyiset rakennukset ovat kunnostettu ja otettu käyttöön vuonna 2012. Skiitta sijaitsee Reomäen Apostoli Andreaksen kirkon mailla. Reomäen ortodoksinen seurakunta perustettiin 1849 ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1873. Nykyisin skiitassa asuvat nunnat ovat saaneet Herran armosta lahjoja hoitaa isoa maa-alaa ja kehittää luostaritoimintaa. Siellä kasvatetaan yrttejä ja vihanneksia, joista luostari saa omat ruuat sekä valmistetaan yrttituotteita myös myyntiin. Luostarissa kaikki tuotteet ovat tietysti luomuja ja aitoja. Virolaissyntyinen nunna Theofili valmistui pari vuotta sitten mehiläshoitajaksi ja hoitaa luostarin alueella useita mehiläisperheitä. Luostarin pienestä myymälästä voi ohikulkija ostaa hunajaa ja muita skiitan antimia.

Pyhiinvaellusryhmämme vieraili myös Anna-yhteisön rakennustontilla, joka sijaitsee skiitan välittömässä läheisyydessä. Anna-yhteisö on voittoa tavoittelematon säätiö, joka on perustettu vuonna 2017. Säätiön esikuvana on Itä-Suomessa Uuden Valamon rinnalla sijaitseva Ksenia-rivitalot yhteisö, joka pyrkii tarjoamaan halukkaille asuinpaikan luostarin naapurustossa. Projektin valmistusvaiheet ovat kestäneet jo pari vuotta, nyt kerätään rahaa ensimmäisen rivitalon rakentamiseksi. Anna-yhteisö on virolainen pioneeriprojekti.

Lauantaiaamun rukoushetki vietettiin Kuressaaren Pyhän Nikolain kirkossa, jossa palveluksen toimitti pyhiinvaeltaja isä Mikko Ylinen. Matkamme jatkui Pohjois-Saarenmaalle, jossa ihailtiin Mustjalan pangalta avomerta. "Pangan rantajyrkänne on Länsi-Viron ja saarien korkein kallioperäpaljastuma. Silurin rantakallio, joka alkaa Gotlannin saarelta Ruotsista, kulkee Itämeren halki ja nousee Saarenmaan länsirannalla taas maanpinnalle. Jyrkänteen enimmäiskorkeus on 21,3 m ja leveys on noin 2,5 km. Pangan jyrkänne nousee alastomana "kalkkikivimuurina" suoraan rannasta, korkeimmassa paikassa sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja." (www.visitestonia.com/fi)

Vierailimme myös Karjan (rakennettu 1300-1400-luvulla) ja Pöiden (rakennettu n. 1230) kirkoissa, jotka ovat Viron evankelis-luterilaisen kirkon omistuksessa olevia historiallisia rakennuksia. Molemmissa ovat nykyisin myös toimivat seurakunnat.

Kaikille ryhmäläisille hyvin mielenkiintoinen kohde oli Pohjois-Saarenmaalla sijaitseva Metskülan Herran Temppeliintuomisen kirkko, joka on rakennettu karjalaisella rakennustyylillä vuonna 1905. Tämä on ainutlaatuinen ortodoksinen puukirkkorakennus Virossa. Kirkossa on kaksi tornia - se kuvaa Kristuksen kahta luonnetta.

Vielä - ennenkuin vaelluksemme jatkui kohti Pärnua - saimme kuulla, että Saarenmaalla asuvista noin 98% on virolaisia ja pieni osa muualta tulleita. Narvan alueella itä-Virossa luvut ovat päinvastaiset: virolaisia on noin 4% ja suurin osa on muunkielisiä. Pienestä maasta löytyy paljon vaihtelevuutta. Ihme oli sekin, että kaikki Saarenmaan 14 ortodoksikirkkoa säilyivät sodan ja kommunismin kurimuksessa. Nyt siellä toimii 12 ortodoksikirkkoa, joita palvelee kaksi pappia.

Pääkohteena Pärnussa oli Herran Kirkastamisen kirkko, jossa halukkaat saivat osallistua sekä vigiliaan että liturgiaan. Sunnuntaina liturgian toimitti isä Mikko Ylinen yhdessä isä Ardalion Keskkülan kanssa. Herra on antanut isä Mikolle kiinnostuksen Viroa kohtaan ja myös hyvän viron kielen taidon. Kävi ilmi, että molemmat papit ovat myös koulutukseltaan psykologeja.

Lyhyessä ajassa saatiin paljon irti. Kunnia matkan onnistumisesta kuuluu Jumalalle! Hänen ansiostaan koko matkan aikana oli upea sää, ryhmäläiset vaelsivat hyvässä yhteishengessä ja saatiin lisäksi pari ekstrakohdetta, mitä ei ollut alunperin ohjelmassa.

Hyvä lukija: jos olet kiinnostunut osallistumaan kanssamme tuleville pyhiinvaellusmatkoille, voit vierailla Venäjän luostarien ystävät ry verkkosivuilla (www.venlu.net) - sieltä löydät ajankohtaista infoa ja voit liittyä yhdistyksen jäseneksi (vuosimaksu 15 euroa). Voit lähettää myös s-postia yhdistyksen puheenjohtajalle Martti Issakaiselle (martin.issakainen@gmail.com).

Ole siunattu!

Anneli Tamme


Kuvat Martti Issakainen
 

Toompean torni, Tallinna


Herran Temppeliintuomisen kirkko, Metskylä, 1905


Pyhän Nikolain kirkko, Kuressaari


Reomäen Apostoli Andreaksen kirkko Saarenmaalla


Joutuisa Auttajan kirkko, Lasnamäellä Tallinnassa